Cel mai indicat anotimp pentru o vizita cu barca in Delta Dunarii este primavara, lunile aprilie si mai fiind cele mai spectaculoase din an, cand toata natura revine la viata. Aceasta perioada este favorabila in special pentru cei care vor sa se plimbe pe canale cu o barca cu motor deoarece Delta este inundata de apele Dunarii. In aprilie-mai dispar malurile, iar Delta devine o mare de apa cu mici insule cu sate, cu o sumedenie de pesti care isi depun icrele si paduri inundate care freamata de viata. In plus, pe timpul verii multe trasee devin impracticabile din cauza retragerii apelor asa ca veti fi nevoiti sa renuntati la vizitarea acestora.
Va indemnam sa vizitati Delta la viteze mici pentru a putea admira pe indelete spectacolul naturii si intelege de ce acest habitat este unic in lume. Conform Proiectului de Hotarare din 2011, viteza maxima de circulatie a navelor si ambarcatiunilor de agrement care navigheaza pe canalele si lacurile interioare din perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este de 15 km/h.
Cat timp nu esti in plin sezon de pescuit, te poti plimba linistit cu o barca cu motor pe canal. Nu uita ca diminetile de primavara in Delta sunt destul de reci, asa ca este recomandat sa ai haine calduroase ca de pilda o jacheta wind stopper si impermeabile. De asemenea, purtati incaltaminte de outdoor cu aderenta buna si sigura pe picior deoarece o alunecare poate fi periculoasa.
Ce trebuie sa stii daca esti la prima excursie in Delta - doar cateva localitati din Delta Dunarii sunt accesibile direct de pe sosea. Ele vin distribuite de-a lungul Bratului Sfantu Gheorghe, malul drept, in aval de Tulcea (este vorba de Nufaru, Victoria, Baltenii de Sus, Mahmudia, Murighiol, Dunavatu de Sus si Dunavatu de Jos). Poti da barca la apa in oricare din aceste localitati, inclusiv in Tulcea dar fiindca sunt putine rampe amenajate (Mahmudia, Murighiol), mai degraba poti apela la un localnic binevoitor care stie „locurile”, adica este familiarizat cu notiuni legate de adancimea apei, cat de jos / sus trebuie sa tii motorul cand pornesti, ce este in apa dupa rampa (mal, bolovani...) etc.
Este preferabila tinerea barcii pe peridoc, avand in vedere ca nu sunt conditii optime pentru a tine ambarcatiunea pe apa nicaieri in Delta. Asadar, la sfarsitul vacantei este bine sa scoti barca pe peridoc si sa o parchezi in conditii de siguranta. Inainte de a porni in aventura pe Delta cu o barca cu motor personala, este bine sa te interesezi cat de aproape ai ponton unde poti lega PWC-ul. Daca ambarcatiunea ta este echipata cu un motor pana in 10-15 cai putere, iti recomandam sa il scoti la finalul plimbarii si sa il depozitezi la loc sigur (pe mal, in curtea gazdei etc.). In cazul unui motor mai mare cu pornire la sfoara, poti lua doar rezervorul cu furtun.
In functie de lungimea turei, poate fi nevoie sa realimentezi pe traseu. In Delta se gasesc mai multe statii de benzina pe apa. In orice caz, depinzand de marimea motorului si de dorintele vizitatorilor, este esential sa dispui de o rezerva de combustibil.
In general la apropierea de ponton, exceptand pontoanele fluviale sau cele ale Capitaniei, se va ridica motorul cat mai mult din apa. Este foarte important ca pintenul motorului sa nu stea in mal (se sondeaza adancimea apei) pentru ca barcuta sa poata „juca” libera pe valuri si sa nu fie pericol de rupere a pintenului.
Daca detii un motor de barca in garantie, trebuie sa stii ca service-ul se realizeaza numai la dealer-ul autorizat pentru a evita pierderea garantiei. In mod obisnuit, motoarele de barci au nevoie de service din 100 in 100 de ore. Totodata, motoarele mari >15CP nu se dau de obicei jos de pe barca.
Iti poti dota eficient ambarcatiunea personala cu un motor de barca Suzuki sau Evinrude, acestea fiind printre cele mai bune in domeniu.
Deoarece Delta este un ecosistem unic si fragil, va indemnam sa incercati sa nu lasati urme poluante!
motor de barca, motoare de barca, suzuki, evinrude,
© 2024 atvrom.ro Toate drepturile rezervate
Regulament campanie
Regulamentul campaniei promotionale „INNOIESTE-TI PARCUL DE INCHIRIERI … SI NU NUMAI”
Solicitare de participare la campanie
Model propus pentru Solicitarea de participare la campania „INNOIESTE-TI PARCUL DE INCHIRIERI … SI NU NUMAI”