Fie că sunteți un novice în lumea vehiculelor off road, ori un veteran cu sute de întreceri sau plimbări la activ, cumpărarea unui ATV sau a unui side by side dorit reprezintă un motiv de mare bucurie. Cu toate acestea, procesul nu este lipsit de unele riscuri, iar plăcerea și entuziasmul se pot rapid tranforma în nervi și frustrare dacă nu țineți cont de acestea.
Înainte de orice, trebuie să vă decideți dacă un ATV/UTV second hand este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră, sau dacă nu cumva ați fi mai fericit alegând unul nou. Deși, pentru mulți, bugetul reprezintă principalul considerent, trebuie să luați în considerare că unul nou este o variantă mult mai puțin riscantă, va necesita mai puține reparații și va avea de cele mai multe ori costuri de întreținere mai mici. În plus, există o sumedenie de modele de ATV sau UTV foarte bune, oferite de ATVRom la prețuri accesibile.
Dacă ați decis că un ATV second-hand sau un side-by-side este ceea ce vă doriți, atunci sunteți în locul potrivit.
În continuare vă prezentam cele mai utile 7 sfaturi despre cum să cumperi un ATV la mâna a doua, venite din partea experților ATVRom. Dacă veți ține cont de ele, puteți fi sigur că alegerea făcută nu o să vă lase la greu și că ATV/SxS-ul cumpărat nu o să înceapă să va facă probleme în câteva săptămâni de la prima întâlnire.
Faptul că ați ajuns aici înseamnă că lucrați deja la acest punct. Felicitări! Vă oferim aici cele mai importante sfaturi generale pentru cumpărarea unui ATV/UTV second-hand, dar vă recomandăm să faceți niște muncă de documentare serioasă referitoare la modelul respectiv. Informațiile sunt pretutindeni în mediul online, de la site-ul producătorului respectiv și până la forumuri de profil sau grupurile de pe Facebook. Ba chiar mai mult, faceți o vizită unui dealer local să vedeți modelul nou, pentru a îl putea compara cu cel pe care intenționați să îl cumpărați. O decizie informată înseamnă mult mai puține riscuri neprevăzute și negestionate și înseamnă că vă veți putea bucura de achiziția dumneavoastră fără griji, în deplină siguranță.
Nu spunem că oamenii sunt hotărâți să vă păcălească, doar că veți avea de a face cu oameni puși în situații în care sinceritatea poate să nu fie un avantaj.
Nu vă sugerăm nici să angajați un detectiv privat sau să plantați microfoane. Acest lucru este în primul rând ilegal și în al doilea rând exagerat.
Vă recomandăm însă să purtați o conversație cu persoana de la care vreți să cumpărați un ATV la mâna a doua. Întrebarea „De ce îl vindeți?” poate face minuni. De interes poate fi și background-ul vânzătorului, chiar și mici detalii precum felul în care își conduce și îngrijește mașina personală.
De asemenea, felul în care acesta se referă la ATV/UTV-ul respectiv este un aspect interesant. Veți descoperi că o bună parte din posesorii de astfel de vehicule off road se atașează de ele și este foarte probabil că un vânzător care își vinde „fetița” să fi avut grijă de aceasta ca de un adevărat membru al familiei.
O privire atentă și o conversație pot fi foarte folositoare pentru a depista dacă aveți de a face cu un vânzător serios sau cu cineva dispus să vă ascundă aspecte din istoria vehiculului pentru a obține un preț mai bun.
Uleiul de motor murdar nu este neapărat un motiv să renunțați dar ar trebui să vă ridice unele semne de întrebare. Când uleiul de motor se descompune și își pierde calitățile de lubrifiere și răcire, componentele din metal vor începe să se degradeze rapid, așa că suflecați-vă mânecile și trageți de jojă pentru a arunca o privire.
Dacă motorul are filtru de ulei, verificați dacă a fost schimbat recent sau nu. Cu ocazia asta, veți putea întreba proprietarul dacă ATV-ul a fost în service.
Osia ATV/UTV-urilor este solicitată în permanență atunci când se folosește o suspensie standard, iar modelele sunt construite să reziste. Riscurile intervin atunci când se aplică o înălțare a vehiculului deoarece uzura este mai puternică și mult mai rapidă. Un ATV înălțat a cărui suspensie nu a fost înlocuită cu o unitate cu unghiuri corespunzătoare înălțării trebuie să vă dea de gândit.
De asemenea, orice măcinare sau scrășnire venită din sistemul de transmisie ar trebui sa vă facă să cautați imediat alt model.
Accidentele sau răsturnările cu un ATV sunt cu siguranță un risc pentru integritatea structurală a vehiculului. Priviți cu atenție ATV-ul: urmele de accidente pot fi de cele mai multe ori ușor de observat. În situația în care cadrul nu a fost revopsit, crăpăturile sau semnele de rugină sunt indicatori ai unui accident.
De asemenea, verificați dedesubtul ATV-ul pentru semne de lovituri. Mergeți cu vehiculul pe care vreți să îl cumpărați pe o suprafață la nivel și priviți cu atenție din față și din spate: dacă stă drept, e ok. Dacă, nu, cel mai probabil e vorba de amortizoare stricate – un cost în plus și un motiv de renegociere.
Motorul răcit cu lichid este foarte des întâlnit în lumea ATV/UTV-urilor, așadar asigurați-vă că verificați condiția lichidului de răcire. Aveți grijă ca motorul să fie rece înainte să scoateți capacul radiatorului și să nu fie sub presiune! Inspectați și radiatorul – acesta este deseori victima impurităților întâlnite pe traseu.
Lichidul de răcire ar trebui să fie de culoare portocalie sau verde consistent. Aspectul uleios sau particule de orice fel prezente în compoziție pot semnala eventuale probleme. În plus, lichidul de răcire acționează și ca lubrifiant, iar dacă proprietarul l-a înlocuit cu apă, motorul va avea urme clare de coroziune. De evitat!
Prima impresie este foarte importantă și atunci când întâlniți prima dată ATV-ul pe care intenționați să îl cumpărați puteți foarte ușor să vă faceți o impresie despre cât de îngrijit a fost. Componentele din plastic rupte sau decolorate sunt comune în lumea off-road, dar verificați să fiți sigur dacă aripa ruptă nu ascunde și alte pagube provocate de coliziune. La urma urmei, este foarte important să fiți mândru de noul vehicul, iar un ATV curat și îngrijit înseamnă mai puține riscuri de a fi fost abuzat.
atv, sxs, side by side, utv,
© 2024 atvrom.ro Toate drepturile rezervate
Regulament campanie
Regulamentul campaniei promotionale „INNOIESTE-TI PARCUL DE INCHIRIERI … SI NU NUMAI”
Solicitare de participare la campanie
Model propus pentru Solicitarea de participare la campania „INNOIESTE-TI PARCUL DE INCHIRIERI … SI NU NUMAI”